Piha- tai mökkisaunan sisustusideoita

Mökkisaunassa tunnelma on olennainen osa saunomiselämystä – oli sauna sitten mökin yhteydessä tai omassa pihassa. Kun saunan hankkii valmistoimituksena, jää energiaa keskittyä sen sisustamiseen. Tässä muutamia ideoita siihen!

Sisustaminen lähtee jo suunnitteluvaiheesta

Saunan sisustamiseen kannattaa uhrata ajatuksia jo sopivaa mallia valittaessa. Tärkeimmät sisustuselementit, kuten seinäpinnat, lauteet, ikkunat, ovet ja valaistus, tulevat jo toimituksen mukana – siinä mittakaavassa kuin haluat.

Saunarakennuksen koon suhteen kannattaa miettiä, mitä tupaan ja pukuhuoneeseen pitää mahtua ja mikä on niiden käyttötarkoitus. Haluatteko perheen kesken haukata iltapalaa saunan jälkeen tuvan puolella tai olisiko siellä hyvä olla yöpymismahdollisuus? Jos saunamökkiin tulevat huonekalut ovat jo olemassa, kuinka paljon ne vaativat tilaa?

Piha- ja mökkisaunassa tilaa on usein rajoitetusti, joten toimivat tilankäyttö- ja sisustusratkaisut ovat tärkeitä. Mitä huolellisemmin kaikki on jo ennalta mietitty, sitä toimivammat ja viihtyisämmät tiloista saa.

Kiinteät materiaalit määrittävät piha- tai mökkisaunan tyylin

Saunamökkiin kiinteästi kuuluvien materiaalien valinnoilla voi vaikuttaa todella paljon saunan ilmeeseen. Ehkä eniten sisätilojen tyyliin vaikuttaa seinäpintojen sävy. Onko toiveissa tumma, savusaunamainen vaikutelma vai valoisa vaalea ilme? Puupinnat ovat jo sellaisenaan kauniita, mutta vaha- tai lakkakäsittelyillä puun sävyä voi muuttaa helposti mieleisekseen sekä saunassa että pukuhuoneen ja tuvan puolella.

Leveät lankkulauteet ovat nyt kovassa huudossa. Kuvassa uusi laudemallimme Mahti.

Saunassa lauteet ovat tärkeä ilmeen luoja. Perinteisen suorakulmaisen laudemallin sijaan voi valita muotolauteet, joissa kulmaelementti on pyöristetty viuhkamaiseksi. Kokonaisvaikutelma on heti pehmeämpi ja persoonallisempi. Lauteiden sävy on myös erilainen eri puulajeilla toteutettuna: kuusi on vaihtoehdoista vaalein, tervaleppä taas hiukan punertavan sävyinen. Lämpökäsitelty haapa puolestaan on näistä kolmesta tummin. Jännää kontrastia saunaan saadaan sillä, kun yhdistetään vaaleat lauteet tummaksi käsiteltyyn seinään.

Valaistus vaikuttaa saunan tunnelmaan paljon, ja sen toteutus kannattaa miettiä tarkkaan etukäteen. Saunassa epäsuorat valaisimet ovat suosittuja, ja usein saunassa riittääkin yksi valaisin sekä ikkunasta tuleva luonnonvalo.

Kiuas on myös yksi saunan olennaisista sisustuselementeistä. Nykyiset kiukaat ovat edustavan näköisiä ja erilaisia vaihtoehtoja on paljon. Piha- ja mökkisaunoissa pitäydytään kuitenkin usein perusmalleissa, jotka nekin ovat yllättävän tyylikkäitä. Meillä saunojen valmistoimituksiin kuuluu vakiona Harvia 20 ES Pro -kiuaspaketti.

Lasiovet ovat yleistyneet saunoissa, ja mökki- tai pihasaunassakin voi hyvin olla lasiovi. Se lisää tilan valoisuutta ja luo arvokkaamman vaikutelman. Samalla tavalla myös iso ikkuna saunassa on näyttävä sisustuselementti. Sen kauniimpaa ja luonnollisempaa taulua ei olekaan kuin elävä näkymä järvelle leppoisana kesäiltana.

Luonnollista yksinkertaisuutta vai tarinoita tavaroiden takana?

Valmiin saunamökin viimeistely kalusteilla ja tekstiileillä on vaihe, jossa persoonallisuus saa näkyä. Piha- tai mökkisaunan ei tarvitse olla ote sisustuslehdestä, vaan paikka, jossa viihdytään. Toiselle se tarkoittaa yksinkertaisuutta ja luonnonläheisyyttä, toiselle taas värikkyyttä ja sitä, että omat rakkaat esineet löytävät paikkansa jostain kohtaa.

Yksinkertaisuus on kaunista ja sopii nimenomaan mökin ja saunan luonteeseen. Jos halutaan pysyä luonnonläheisen mutkattomassa tyylissä, sisustuksessa voi hyödyntää monipuolisesti luonnon materiaaleja. Kalusteet, jotka noudattavat samaa linjaa, tekevät kokonaisuudesta ehjän. Elävän näköiseen puupintaan voi yhdistää kiveä, nahkaa tai vaikkapa luonnosta löytyneistä puunoksista tehtyjä naulakoita, ovenkahvoja tai muita yksityiskohtia.

Pienissä neliöissä pukuhuoneen ja tuvan puolella sisustusratkaisujen suhteen kannattaa miettiä myös tehokasta tilankäyttöä. Pukuhuoneessa voi esimerkiksi yhdistää penkin ja halkolaatikon. Jos tuvan puolella tarvitaan nukkumapaikkaa, se voi olla levitettävä sohva, jonka alla on säilytystila vuodevaatteille. Seinäpintoja taas kannattaa hyödyntää hyllyjen ja naulakoiden muodossa.

Niille, joille piha- tai mökkisaunan viehätys on nimenomaan sen persoonallisuudessa, ei sisustukseen oikeastaan tarvitse antaa muita ohjeita kuin se, että tee kuten hyvältä tuntuu. Sinä itse tiedät parhaiten, mitä saunassasi pitää olla ja mikä saa sinut viihtymään.

Jos sisustuskärpänen puraisi, mutta sauna on vielä tilaamatta, se hoituu kauttamme helposti. Pyydä tarjous piha- tai mökkisaunasta sivuiltamme sen tuotteen kohdalta, josta olet kiinnostunut. Siirry saunavalikoimaamme tästä ».

Voit myös ottaa yhteyttä suoraan meihin numeroista 0400 225 717 tai 0400 680 260.