Hirsiaitta – tunnelmallinen vierasmaja mökille tai kotipihaan

Tähkä hirsiaitta ulkoa

Nykyaikaan tuodussa perinteisessä hirsiaitassa yhdistyvät käytännöllisyys, tunnelmallisuus ja monet mahdollisuudet. Aitta on viisas hankinta sekä mökille että omakotitalon pihaan.

Vanhat kunnon hirsiaitat ovat edelleen muodissa

Hirsiaittoja on Suomessa ollut iät ja ajat. Niitä on käytetty varastoina tavaroiden ja ruoan säilyttämiseen, mutta myös makuuaittoina, joissa on yövytty pääasiassa kesäaikaan. Moni varmasti muistaa lapsuudesta vanhan hirsiaitan vaikkapa mummolan pihapiiristä – tai vähintäänkin perinteisistä Suomi-filmeistä. Vanhoissa hirsiaitoissa oli aitoa suomalaista maalaistunnelmaa, joka kuului ehdottomasti kesään.

Ennen vanhaan aittoja tarvittiin käytännöllisyyssyistä. Niissä esimerkiksi viljaa, lihaa tai vaatteita oli helppo säilyttää ja ne tarjosivat tilaa, jota muuten oli taloissa niukasti. Itse asiassa suurin piirtein samoista syistä aittoja hankitaan tänäkin päivänä, mutta lisäksi nykyajan aitoilla on vielä muunlaisiakin käyttötarkoituksia.

Hirsiaitta vierasmajaksi mökille

Kesämökkitonttien lisärakennuksina hirsiaitat ovat pitäneet suosionsa jo pitkän aikaa. Hirsiaitta sopii jo ulkonäkönsä puolesta luontevasti mökkimaisemaan ja viehättää suomalaista mökkikansaa luonnonläheisellä ulkomuodollaan.

Mökillä aittaa voi hyvin käyttää varastona, johon esimerkiksi pihan kesäkalusteet ja muut tarvikkeet saadaan säältä suojaan. Aittaan voi kuulua esimerkiksi erillinen puuvarasto, ovesta voi tehdä leveämmän isompien tavaroiden sisään saamista varten tai väliseinällä aitasta voi erottaa varasto- ja nukkumistilan toisistaan.

Usein aitta toimii mökillä joko oman väen tai vieraiden majoitustilana, ja hirsiaittaa tunnelmallisempaa nukkumapaikkaa tuskin kesällä löytyykään. Aitta tarjoaa mukavasti omaa rauhaa sekä vieraille että mökin väelle. Kun aittarakennukseen vielä yhdistää WC:n, ei aitassa nukkujien tarvitse yöllä hipsiä metsän reunaan.

Hirsiaitta omakotitalon pihaan

Hankkiakseen hirsiaitan ei tarvitse omistaa mökkiä, sillä aitat ovat yhä suositumpia myös omakotitalojen pihoissa. Moni perhe haaveilee lisätilasta, mutta muuttaminen tutusta kodista pois ei kuitenkaan houkuttele. Omaan pihaan nouseva hirsiaitta ratkaisee ongelman näppärästi: sinne voi helposti sijoittaa säilytystilaa, työ- ja askartelutilaa tai vaikka vierashuoneen.

Hirsiaitan ei välttämättä tarvitse näyttää perinteiseltä hirsirakennukselta ristinurkkineen. Koteloitu city-kelpoinen hirsinurkkamalli sulautuu erinomaisesti nykyaikaiseen rakentamistyyliin ja täyttää rakennusvalvonnan määräysten ulkonäkövaatimukset taajama-alueillakin. Citynurkasta voit lukea lisää asiakastarinastamme ».

Millainen hirsiaitta on hyvä?

Hirsiaitoissa on niin paljon vaihtoehtoja ja muunteluvaraa, että jokainen saa varmasti omaan käyttötarkoitukseensa sopivan ratkaisun. Suunnittelussa kannattaa lähteä juuri siitä, mihin käyttöön aitta tulee. Sitä kautta määrittyy aitan koko, mahdollisten väliseinien tarve sekä ovien ja ikkunoiden paikat ja määrät. Pariaitta, jossa ulko-ovia on kaksi, tuo kerralla tuplasti tilaa.

Aitta voi olla ominaisuuksiltaan perinteisen yksinkertainen, viimeisen päälle varusteltu tai kaikkea siltä väliltä. Kunnon eristykset, sähköistys ja sopiva lämmönlähde pitävät hirsiaitan lämpimänä ja viihtyisänä talvellakin. Sisäpintojen käsittely ja sisustus taas vaikuttavat paljon siihen, millainen aitta on tunnelmaltaan.

Ulkomaalauksella, terassimallilla ja kaiteilla hirsiaitan ulkonäköön pystyy vaikuttamaan paljon. Maalaamaton ulkopinta tuo esille puun kauneuden, mutta maalaamalla taas aitta saadaan sopimaan hyvin pihapiirin muiden rakennusten värimaailmaan.

Millaista hirsiaittaa olet ajatellut omalle mökillesi tai pihapiiriisi?

Tutustu erilaisiin aittamalleihin sivuillamme ja pyydä tarjous! Jos et löydä sopivaa mallia valmiina, voimme yhdessä suunnitella toiveitasi vastaavan hirsiaitan.

» Tutustu aittamalleihin