Näin teet hirsirakennuksellesi keväthuollon

Laadukaskin hirsirakennus tarvitsee säännöllistä huolenpitoa pysyäkseen priimakunnossa. Ensimmäisiä lämpimiä säitä odotellessa kannattaakin huoltaa pihan hirsirakennukset jo hyvissä ajoin valmiiksi kesäkauteen.

1. Kiristä kierretangot

Hirsirakennuksen kierretangot on hyvä tiukata säännöllisin väliajoin, ja rakennuksen ensimmäisen vuoden aikana kierretangot tarvitsevat kiristämistä pariinkin otteeseen. Työkaluiksi kiristämiseen sopivat 17 mm lenkkiavain ja pihdit. Kun tangot kiristetään vuosittain, pysyvät hirret suorina ja tukevasti toistensa päällä.

2. Puhdista hirsirakennuksen pinnat

Jotta seinä- ja kattopinnat pysyvät siistin näköisinä, ne on syytä puhdistaa vähintäänkin vuosittain. Hirsipinnat voidaan siistiä harjaamalla, ja jos se ei riitä, niitä voi tarvittaessa puhdistaa kevyellä vesipesulla. Myös katto kannattaa puhdistaa harjaamalla tai pesemällä mahdollisista epäpuhtauksista talven jäljiltä.

3. Putsaa terassit

Terassi luo sisääntulijalle ensivaikutelman rakennuksesta, joten se on tärkeää pitää puhtaana. Samalla vähennetään myös sisätiloihin kulkeutuvan lian määrää. Terassien puhdistukseen riittävät harjaus ja vesipesu.

4. Säädä ovet ja ikkunat

Talven aikana hirsirakennus voi painua tai routa voi liikutella rakennusta. Sen myötä ovien ja ikkunoiden asennot voivat muuttua ja niiden toiminnallisuus kärsiä. Ovet ja tarvittaessa ikkunatkin kannattaa säätää keväällä suoraan karmiruuvien avulla tai saranoita hienosäätämällä. Oven säätöön ja hoitoon on olemassa erillinen opas, jonka asiakkaamme saavat aina valmismökin mukana.

5. Tarkista lattioiden lakkapinnat

Lattioiden käyttöpintojen lakkauksen tarkistus on suositeltavaa varsinkin saunassa. Jos pinta on huono, kannattaa lattiaa kevyesti hioa, putsata ja lakata uudestaan Helo Aqua -lakalla. Ehjä lakkapinta suojaa lattiaa kosteudelta ja kulumiselta sekä pitää sen siistin näköisenä ja toimivana.

Lataa hirsirakennuksen hoito-opas

Jos olet kiinnostunut tarkemmista hirsirakennuksen hoito-ohjeista, voit ladata ne alla olevasta linkistä. Tarvittaessa vastaamme myös mielellämme kysymyksiisi henkilökohtaisesti.

» Lataa opas tästä

Näiden vinkkien merkeissä toivotamme blogimme lukijoille mukavaa kevät- ja kesäkautta hirsirakennuksen parissa!