Haastattelussa Joro-Huviloiden sponsoriurheilija Laura Toivanen

Kuvaaja Andrei Ivanov / Sahl

Parhaimpaansa pyrkiminen, suomalaisuuden arvostaminen ja luonnonläheisyys – näiden arvojen puolesta liputtavat sekä ampumahiihtäjä Laura Toivanen että hänen sponsorinsa Joro-Huvilat.

Sponsorisuhde syntyi saunatoimituksen myötä

Joro-Huviloiden sekä naisten ampumahiihdon moninkertaisen Suomen mestarin, Laura Toivasen, tiet kohtasivat viime vuoden puolella, kun urheilijan vanhemmat alkoivat haaveilla uudesta, hienosta saunamökistä. Joro-Huviloilta löytyi sopiva malli, reilunkokoinen Rantasavu-mökki. Kun kauppoja tehtiin, aloitettiin samalla sponsoriyhteistyö Lauran ja hänen pikkuveljensä Ahti Toivasen kanssa.

Sekä Laura että Ahti ovat harrastaneet lapsesta asti hiihtoa ja yleisurheilua. Kumpikin on päässyt pitkälle Suomen tasolla samoin kuin maailmallakin.

”Aloitin isoveljen perässä ampumahiihdon 15 vuotta sitten. Hän oli meidän kolmikostamme siinä lajissa ensimmäinen, ja pikkuveljeni Ahdin kanssa olemme jatkaneet vielä sen jälkeen, kun isoveli lopetti. Olemme molemmat ponnistaneet Kontiolahden Urheilijoista, jossa olemme olleet myös Laukkasen Marin kanssa seuratovereita alusta asti”, Laura kertoo.

”Nyt olen käytännössä ammattilaisurheilija. Vuosi sitten valmistuin yliopistosta maisteriksi, ja sen jälkeen olen panostanut täysillä urheiluun. Tällä hetkellä olen mukana Suomen A-maajoukkueessa ja viikon päästä odottaa lähtö Koreaan olympialaisiin.”

Jo aiemmilta vuosilta Lauralla on hankittuna monta SM-kultaa aikuisten sarjasta, ja tänä talvena panostaminen on tuottanut tulosta maailmancupin pisteiden muodossa. Olympialaisiin Korean Pyeongchangiin pääseminen on yksi tähän mennessä hienoimmista saavutuksista.

Itä-Suomi, mökkeily ja ihmiset sydäntä lähellä

Lauran ja Joro-Huviloiden väliltä löytyy monta muutakin yhdistävää tekijää kuin tänä talvena alkanut sponsorisuhde. Molemmat ovat lähtöisin Itä-Suomen maisemista, luonnonläheisyys ja mökkielämä on olennainen osa kummankin arvoja ja elämänasenteestakin löytyy yhtäläisyyksiä.

”Voisin sanoa, että olen aina ollut periksiantamaton ja pyrin aina parhaimpaani. Välillä on mennyt hyvin, välillä huonommin, mutta aina olen halunnut jatkaa. Motivaationi tulee sisältäpäin eikä ulkoa toisten sanelemana. Totta kai myös ampumahiihto lajina kiehtoo, ja siinä on mukava olla mukana”, Laura kuvailee.

Vaikka urheilijan onkin menestyäkseen keskityttävä intensiivisesti harjoitteluun, Lauralle on tärkeää myös ihmisten kanssa oleminen – samalla tavalla kuin Joro-Huviloidenkin toiminnassa on iso rooli asiakasläheisyydellä.

”Pyrin olemaan hyvä myös ihmisenä enkä vain urheilijana. Vietän paljon aikaan kavereiden kanssa. Urheilu vaatii paljon, mutta en keskity itsekkäästi pelkästään siihen”, Laura toteaa.

Suomalaisuus on Lauralle yhtä tärkeää kuin Joro-Huviloillekin.

”On hieno tunne, kun Suomen värit vedetään kisoihin päälle. Sytyn etenkin viesteihin, kun saamme viedä yhdessä Suomea maailmankartalle. Vaikka puhun kieliä ja tykkään olla ulkomailla, viihdyn silti parhaiten Suomessa ja tykkään olla mökillä. Suomi kuuluu vahvasti identiteettiini ja olen viettänyt mökillämme Pohjois-Karjalassa koko pienen ikäni.”

Kisakauden jälkeen odottavat kesä ja sauna

Uudessa Joro-Huviloiden toimittamassa saunassa Laura ei vielä ole ehtinyt saunomaan, mutta odottaa sitä innolla.

”Asun itse nyt Espoossa, mutta olen nähnyt kuvia saunamökistä ja odotan kovasti, että pääsen sitä testaamaan. Kunhan lumet sulavat, niin pääsemme saunomaan.”

Sitä ennen Lauralla on kuitenkin vielä edessään tämän talviurheilukauden loppurutistus sekä Suomessa että maailmalla. Toivotamme Lauralle erittäin paljon onnea kisoihin!