Elliida-sauna saapui Haminan merimaisemiin

Nina Nylund avopuolisoineen saunoo ensi kesänä oman kotitonttinsa rannassa Elliida-saunassa, joka saatiin lupahaasteiden jälkeen perille talvitoimituksena.

Valmistoimituksen helppous ja moderni ulkonäkö ratkaisivat saunan valinnassa

Yksi tänä vuonna toimitetuista Joro-Huviloiden valmissaunoista löytyy Haminasta, meren rannalta Nina Nylundin ja hänen avopuolisonsa kotipihasta. Elliida-saunan valinta oli helppoa, mutta sen perille saaminen oli kaupungin kaava-asioiden takia hiukan mutkikkaampi prosessi.

”Meillä on vanha hirsitalo, jossa on sähkösauna. Halusimme lisäksi pihaan hirsisen rantasaunan, mutta ei kuitenkaan perinteisenä harjakattoisena mallina. Katselin vaihtoehtoja netistä ja kävin monia yrityksiä läpi, kunnes löysin Joro-Huvilat. Pulpettikattoinen Elliida-sauna vastasi juuri sitä, mitä halusimme, ja Joro-Huviloilla sattui vielä olemaan 10 prosentin alennuskampanja. Luin myös heidän referenssejään ja sain niistä arvokasta tietoa. Mitään negatiivista netissä ei Joro-Huviloista tullut vastaan”, Nina perustelee valintaa.

Vertailun vuoksi Nina kysyi tarjouksen paikalliselta hirsirakentajalta Elliida-mallin tyyppisen rakennuksen puuosatoimituksesta. Joro-Huviloiden täysin valmiina toimitettava Elliida kuitenkin vaikutti järkevimmältä valinnalta.

”Tämä oli helpointa. Olemme aikoinaan hyvin kokemuksin tilanneet valmisomakotitalon, joten käännyimme nytkin tähän vaihtoehtoon”, Nina sanoo.

Alun perin sauna oli tarkoitus toimittaa syksyllä 2017, mutta kauppojen tekoa jouduttiin siirtämään käytännön syystä. Selvisi, että Nylundin tontti oli kaupungin tiedoissa virheellisesti kaavoitettu loma-asunnon tontiksi eikä sillä tässä tapauksessa ollut riittävästi rakennusoikeutta.

”Aiemman omistajan hakema poikkeuslupakin saunalle oli jo vanhentunut. Onneksi asia saatiin kuitenkin hoidettua normaalin oikaisun kautta ja vanha loma-asuntokaava muutettiin vakituisen asunnon kaavaksi, vaikka käsittely kestikin lähes kaksi vuotta”, Nina kertoo.

Kaikki sujui hienosti talvitoimituksena

Kaava-asioiden selvittyä Elliida-sauna saatiin toimitettua helmikuussa 2018. Loppujen lopuksi talvitoimitus olikin onni, sillä perille johtava tie olisi syksyllä saattanut olla mahdoton paikka painavalle kuorma-autolle.

”Tie perille on kapea ja mutkainen, mutta näin talvella saunan kuljetus onnistui. Syksyllä olisi voinutkin olla liian märkää. Ehkä tässä oli kohtalo pelissä”, Nina toteaa.

Saunan ja tuvan sisältävä Elliida toimitettiin maalattuna ja käyttövalmiina, ja siihen kuului myös katettu terassi. Sähköistys rakennuksessa oli valmiina, samoin eristyspaketti ja lamput etusivulla. Prosessin venyessä rakennuslupien takia Nina oli vielä vaihtanut alun perin tilaamansa Elliidan perusmallin tilavampaan versioon, jossa tuvan puoli on vähän leveämpi. Peruslauteet vaihtuivat myös aavistuksen tummemman sävyisiin tervaleppälauteisiin.

”Perustukset olimme teettäneet itse, ja siihen rakennus istahti kauniisti perustuksille. Joro-Huviloiden auto oli reilun tunnin meidän pihassa ja sitten kaikki oli jo valmista. Rakennus vain purettiin muovista ja laitettiin paikalleen”, Nina kertoo.

Asiakasystävällisyys ja täsmällisyys antavat aihetta suositteluun

Vaikka Nina ja hänen miehensä eivät aiemmin olleet nähneet missään Joro-Huviloiden rakennuksia, luottaminen kannatti ja lopputulos oli odotusten mukainen.

”Yhteyshenkilönämme toimineen Ville Nyyssösen kanssa on ollut helppo käydä läpi asioita. Kaikki on onnistunut hyvin eikä mieleeni tule yhtään semmoista kohtaa, missä olisi ollut valittamista”, Nina sanoo.

”Parhaiten palvelusta jäi mieleen tavoitettavuus. Heti kun pystyttiin, otettiin yhteyttä, oli kyse sitten sähköpostiviestistä tai puhelusta. He myös malttoivat odottaa meidän tilanteemme etenemistä mukavassa yhteishengessä, vaikka he olisivat aivan hyvin voineet perua kaupan. Saimme myös alun perin luvatun alennuksen, vaikka aikataulu venyikin yli kampanja-ajan. Palvelu oli asiakasystävällistä ja joustavaa.”

”Toinen hyvä asia oli täsmällisyys. Heidän puoleltaan kaikki piti kutinsa, mitä sovittiin – ylläreitä ei tullut hinnassa tai missään muussakaan. Lisätilauksetkin menivät hyvin. Tämän pohjalta Joro-Huviloita on helppo suositella.”

Kesän tullessa Elliida-sauna ja sen ympäristö saa vielä tarvittavat viimeistelyt, ja saunan on tarkoitus tulla ahkeraan, ympärivuotiseen käyttöön.

”Kesällä meillä on tarkoitus esimerkiksi rakentaa lisää terassia, maalata ovet ja ikkunat, ja laittaa ehkä vielä kaiteet näkösuojaksi. Tupaan laitamme kamiinan ja levitettävän sohvan, niin sitä on hyvä käyttää vierasmajana. Mitään telkkaritupaa siitä ei tule, vaan haluamme mieluummin perinteistä mökkifiilistä. Meille tämä rantasauna korvaa mökin”, Nina suunnittelee.

Saunomista on siis ensi kesälle todennäköisesti tiedossa paljon, ja vieraiden lisäksi saunaan saattaa päästä myös kolmas perheenjäsen, josta ei vielä mainittukaan.

”Labradorimme tykkää myös istua saunassa”, Nina nauraa.