Pihasauna, joka täyttää kovimmatkin vaatimukset

Viimeisen päälle varusteltu Senni-sauna hoitaa Pesosten pihassa menestyksekkäästi mökkisaunan virkaa. Vaikka aluetta koskevat rakennussuojelun tarkat ohjeistukset, hirsisauna kyllä taipui niihinkin.

Toiveissa rantasauna luotettavan toimijan tekemänä

Keväästä 2019 lähtien varkautelaiset Pesoset ovat päässeet saunomaan omassa, Joro-Huviloiden toimittamassa pihasaunassa, ja vieläpä oman rannan tuntumassa.

”Kun saimme keskeltä kaupunkia omakotitalon, jossa on oma rantakin, päätimme viime kesänä myydä vapaa-ajan asunnon pois. Ajatuksena oli jo silloin hankkia kotipihaan rantasauna”, Jorma Pesonen kertoo.

Joro-Huvilat valikoitui saunan toimittajaksi muutamastakin painavasta syystä.

”Katselimme kyllä eri tarjoajia netistä, mutta päätimme kuitenkin valita paikallisen toimijan. Emme kilpailuttaneet eri yrityksiä emmekä etsineet halvinta, vaan luotettavaa toimijaa, jolla on hyvä tuote. Nuo asiat herättivät luottamusta”, Jorma perustelee.

Rakennussuojelun vaatimukset muuttivat Senni-saunaa vähän erinäköiseksi

Pesoset valitsivat Joro-Huviloiden valikoimasta Senni-valmissaunan, jolla on kokoa 11,5 neliömetriä. Vaikka rakennus oli sellaisenaan Pesosten tarpeisiin sopiva, muutoksia piti kuitenkin tehdä muista syistä.

”Asumme kulttuurihistoriallisesti suojellulla alueella, jolle on laadittu tarkat rakentamisohjeet. Senni-sauna on normaalisti pulpettikattoinen, mutta se muutettiin nyt harjakattoiseksi ja siihen saatiin samalla mukaan veranta, jota ei pulpettikattoiseen versioon olisi pystytty tekemään”, Jorma kertoo.

Saunarakennuksen nurkat toteutettiin myös perinteisestä hirsinurkkamallista poiketen ns. citynurkkina, niin tyyli täytti alueen rakennusvaatimukset.

Rakennusluvan saaminen oli saunaprojektissa eniten aikaa vievä asia, ja siinä kesti suurin piirtein vuodenvaihteesta huhtikuulle asti. Nykyisin luvat haetaan sähköisesti, joten koko prosessi tapahtuu kätevästi verkossa. Rakennusluvan käsittely kestää monivaiheisena kuitenkin kauan, etenkin, jos rakennetaan suojellulle alueelle. Itse rakennusprojekti kuitenkin eteni lupakäsittelyn aikana.

”Saunamökki oli saatava yhdistettyä kaupungin vesijohto- ja viemäriverkkoihin, koska kaupunkialueella vesien imeyttäminen maahan ei tullut kysymykseen. Aloitimme maankaivuutyöt maaliskuussa. Talvi oli kuitenkin sellainen, että maa ei ollut routaantunut ollenkaan, joten piha oli kaivuun jäljiltä kuin kynnöspelto”, Jorma kertoo.

Tiedossa nosturihommia

Kun rakennuslupa vihdoin heltisi ja pohja oli saatu valmiiksi pääsiäisen tienoilla, kostea ja upottava pihamaa pakottikin miettimään tavallisesta poikkeavia järjestelyitä.

”Joro-Huviloiden rakennusten toimitus tapahtuu yleensä rakennuksen pohjan viereen. Tässä tapauksessa kuljetusauto olisi uponnut mullokseen, joten meidän piti keksiä jotain muuta. Olin yhteydessä Joro-Huviloihin ja toimitusjohtaja Topi Purhonen sekä tuotevastaava Perttu Turunen tulivat pitkänäperjantaina paikan päälle suunnittelemaan, miten ongelma saataisiin ratkaistua”, Jorma kertoo.

”Ensin vaikutti siltä, että tulossa on tosi kallis revohka, kun sauna joudutaan nostamaan isolla nosturilla tieltä yli 40 metrin päästä. Topin kanssa päädyimme kuitenkin sellaiseen ratkaisuun, että tontille tehdään murskepohja, jotta sinne päästään pienemmällä nosturilla lähemmäs.”

”Pääsiäisen jälkeen tiistaina tuli kaivuri tekemään pohjan, ja heti keskiviikkona sauna saatiin nosturin avulla paikalleen. Oli hieno näky, kun sauna nousi talon harjan yli perustuksilleen.”

Joustavalla ja ihmisläheisellä palvelulla onnistuneeseen lopputulokseen

Vaikka Senni-sauna olikin jo toimitusvaiheessa löylyvalmis, Pesoset halusivat vielä viimeistellä sitä kaikessa rauhassa omannäköiseksi.

”Saunaan laitettiin kivilattia mosaiikkikivistä ja lattialämmitys sen alle. Senni-saunaan kuuluvan kiukaan jätimme paketista pois ja korvasimme sen perinteisellä kertalämmitteisellä Aito-kiukaalla. Saunan verannalle tehtiin vielä rakennuksen levyiset portaat, joilla verantaa saatiin suurennettua, ja niiden eteen iso, monen kymmenen neliön kokoinen terassialue”, Jorma kuvailee.

Ulkopuolelta sauna viimeisteltiin alueen rakennustyyliin sopivaksi Pesosten itse tekemällä pintakäsittelyllä.

”Alue vaati sen, että saunan oli oltava päärakennuksen värinen eli kermansävyinen. Pintakäsittelimme mökin vesiohenteisella peittosuojalla.”

Toukokuun lopulla uudet omistajat pääsivät kylpemään saunaan ensimmäisen kerran, ja nyt sauna on ollut jo useita kuukausia käytössä – viimeisenä kiinnitettiin rännit ja palotikkaat.

”Olemme oikein tyytyväisiä uuteen saunaamme. Siellä on hyvät löylyt, ja saunominen on kuin mökille menisi. Kiuas vaatii pari tuntia lämmittämistä, mutta tykkään sellaisesta puuhastelusta. Kun kiukaan lämmittää illalla, siellä riittää löylyjä vielä seuraavana aamunakin”, Jorma toteaa.

”Joro-Huviloita voin suositella muillekin. Heidän kanssaan oli mukavaa asioida. Saimme laadukkaan tuotteen hyvien tekijöiden tekemänä ja luotettavaa, henkilökohtaista palvelua. Jälkimmäistä kuvaa hyvin se, että toimitusjohtaja tuli itse pitkänäperjantaina suunnittelemaan saunan nostoa ja varmistamaan, että projekti onnistuu. Asiointi oli tuttavallista ja siitä jäi erittäin positiivinen vaikutelma.”

”Projektissamme oli myös mutkia matkassa, mutta Joro-Huviloiden osalta kaikki meni hyvin. Heidän kauttaan saimme tekijän asemapiirustuksillekin, joissa huomioitiin saunamökin lisäksi lähiaikoina tontille rakennettava autokatos. Kun pihallamme oli ongelmia kuivumisen suhteen, Joro-Huvilat tarjosi myös mahdollisuutta säilyttää valmista saunarakennusta heidän tehtaallaan Huutokoskella niin kauan kuin on tarve. Kaiken kaikkiaan yhteistyö oli hyvin joustavaa.”