Yhteistoimituksena valmisaitta ja mittatilaussauna

Joro-Huvilat toimitti Varkauteen valmisaitan ja asiakkaan toiveiden mukaan toteutetun saunan, jossa löylyt ovat takuulla paremmat kuin sähkösaunassa.

Toiveissa kunnon löylyt ja askartelutilaa

Varkautelaisen Marja Vahteran pihapiiriin ilmestyi lisää tilaa, kun kaupunki tarjosi lisämaata. Hyvien saunojen päälle ymmärtävällä ja eläkepäiviensä iloksi nikkarointia harrastavalla Marjalla oli heti suunnitelma selvillä.

“Silloinhan tarvitaan pihasauna ja aitta askartelua varten”, Marja nauraa.

Hän oli lukenut Joro-Huviloista jo muutama vuosi aikaisemmin paikallisesta lehdestä, ja kääntyi mielellään oman seudun yrityksen puoleen.

“Vertailin vähän saunatoimittajia myös netissä, ja Joro-Huvilat oli ainoa, joka valmisti saunoja perinteisellä lattiarakenteella. Siinä puulattian keskellä on rako, josta vesi valuu pois. Nurkista tulee korvausilmaa, mikä vaikuttaa myös löylyn laatuun. Suomen Saunaseurakin on rakolattian kannalla”, Marja perustelee.

Rakolattialla tarkoitetaan ns. uivaa lattiarakennetta, jossa lattian reunoille jää kapeat raot ilman kiertoa tehostamaan ja keskilattialla on pieni rako harmaiden vesien poistumista varten. Hyvien löylyjen lisäksi rakenne auttaa saunaa kuivumaan paremmin käytön jälkeen.

Reilusti leveyttä mittatilaustyönä

Kun rakennuslupa oli saatu, Joro-Huviloiden toimittamat Konsta-Isoaitta ja Marjan toiveiden mukaan suunniteltu valmissauna saapuivat paikoilleen pihaan heinäkuussa 2016.

“Sopiva aitta löytyi valmiista mallistosta. Saunan ideointi on omasta päästäni, ja toteutus Joro-Huviloiden mitoituksilla. Molemmat rakennukset ovat samaa tyyliä ja sopivat hyvin yhteen”, Marja kertoo.

Saunan suhteen Marjalla oli vaatimuksena reilusti kokoa niin rakennukselta kuin lauteiltakin.

“Saunasta tehtiin niin iso kuin auton lavalle mahtui. Halusin myös tarpeeksi leveät ylälauteet, että pääsee pitkällensä ilman että käsi roikkuu reunan yli. Saunasta tuli juuri sellainen kuin toivoinkin.”

Lauteet valmistettiin mittatilaustyönä lämpökäsitellystä haavasta. Lähes 20 m2 kokoinen sauna sekä aitta toimitettiin perille ylileveänä kuljetuksena saattoauton kanssa ja nostettiin nätisti paikoilleen.

Parasta oli toimiva kokonaisuus

Tätä juttua kirjoitettaessa sauna ja aitta ovat olleet Marjan pihassa vajaan viikon verran. Saunomaan hän ei ole vielä ehtinyt, vaikka valmissaunassa sekin olisi ollut mahdollista vaikka heti. Näppäränä ihmisenä Marja viimeistelee rakennukset itse.

“Kärpäsverkot ikkunoihin valmistuvat tänään, ja aitassa on jo maalipurkki valmiina odottamassa. Maalaan saunan ja aitan perinteisesti punamullalla.”

Tässä vaiheessa Marja on kuitenkin oikein tyytyväinen lopputulokseen Joro-Huviloiden jäljiltä, samoin kuin yhteistyöhönkin.

“Lopputulos on siisti ja voin suositella Joro-Huviloita. Rakennukset näyttävät hyvin tehdyiltä, hirret on oikein pinottu eivätkä ne käyristele mihinkään suuntaan. Hirsien oksankohtien asettelu häiritsi vähän taiteellista silmääni, mutta peitin sellaisen saunan lämpömittarilla”, Marja hymyilee.

”Joro-Huviloiden kanssa kaikki sujui ilman ongelmia suunnittelusta toimitukseen asti. Kokonaisuus oli hyvä, tuli mitä pitikin ja nopeasti”, Marja kiteyttää.

IMG_4537 IMG_4241